Veilig houten speelgoed

Sensorische blokken

Veilig houten speelgoed kopen tips

Houten speelgoed wordt steeds populairder. Het is een duurzame oplossing en in de huidige samenleving wordt dit steeds belangrijker. Doordat je voor hout kiest in plaats van plastic, maak je milieubewuste keuzes. Als het gaat om speelgoed dat gemaakt is van hout, dan zijn hier veel varianten van te vinden. Of het nou vierkant of rechthoekig is. Het wordt steeds meer aangeboden en gekocht. Niet alleen in gezinnen, maar ook scholen en naschoolse opvang kiezen hiervoor in plaats van plastic speelgoed. In dit artikel lees je tips over het kopen van veilig houten speelgoed.

Sensorische blokken

Deze tip voor het kopen van veilig houten speelgoed moet je weten!

Een groot voordeel aan speelgoed van hout, is dat het echt tijdloos is. Je kunt het van generatie tot generatie door gebruiken. Dit kan overigens ook doordat hout eigenlijk niet kapot gaat. Door houten speelgoed te kopen, ben je duurzaam bezig. Ook is het voor elke leeftijd geschikt. Of je kindje nou een jaar is, drie jaar of acht jaar, het kan allemaal. Een ander groot voordeel aan houten speelgoed, is dat je er ontzettend veel mee kunt doen. Je kunt leert zichzelf te ontwikkelen. Dit komt doordat de creativiteit van je kind wordt gestimuleerd, fantasieën komen naar buiten en er moet probleemoplossend gedacht worden. Want hoe kan je een toren bouwen? Welke stukken passen op elkaar en hoe voelt het materiaal aan? Je kindje leert heel veel van houten speelgoed.

Je kunt nu veilig houten speelgoed kopen met deze tip

Voordat je het houten speelgoed aan je kindje geeft om mee te spelen, is het belangrijk om dit even na te checken. Niet elk houten speelgoed is namelijk geschikt. Kies voor speelgoed met een keurmerk, koop alleen houten speelgoed binnen de Europese Unie en check goed de gebruiksaanwijzing. Soms wordt er namelijk specifiek aangegeven vanaf welke leeftijd het speelgoed geschikt is. Dit is niet voor niks. Voor houten speelgoed betaal je over het algemeen meer, maar hier krijg je dan ook veel voor terug. Zo is het echt een milieuvriendelijke keuze en het gaat ook nog eens veel langer mee dan plastic speelgoed. Uiteindelijk haal je die duurdere prijs er dus wel uit.

Een stapje verder? Met deze tip over veilig houten speelgoed kopen overweeg je alle opties

Als je net een stapje verder wilt gaan in het houten speelgoed, dan zou je voor de sensorische blokken kunnen gaan. Van dit speelgoed leert je kindje kleuren te herkennen en geluiden van materiaal dat in het speelgoed is verwerkt. Hiermee worden de zintuigen tegelijk gestimuleerd. Het heeft dus zeker meerdere voordelen. Natuurlijk zijn er meerdere spullen te kopen van hout. Wil je jouw kindje een eigen speelplek geven met een mooie kinderstoel? Dan zou je de Nijntje stoel met naam kunnen bestellen. Deze is extra leuk doordat je het dus kunt personaliseren met de naam van je kind op de stoel. Met deze tips over het kopen van veilig houten speelgoed weet je gelijk een nieuw cadeau voor je kind.

Houten speelgoed biedt verschillende voordelen ten opzichte van plastic speelgoed. Hier zijn enkele voordelen van houten speelgoed:

Duurzaamheid: 

Houten speelgoed is over het algemeen steviger en gaat langer mee in vergelijking met plastic speelgoed. Het is bestand tegen slijtage en kan generaties lang meegaan, waardoor het een duurzame keuze is. Omdat hout een natuurlijk materiaal is, heeft het een inherente stevigheid en kan het tegen een stootje. Dit betekent dat kinderen langdurig plezier kunnen hebben van hun houten speelgoed, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat het snel stuk zal gaan.

Veiligheid: 

Houten speelgoed is veiliger dan plastic speelgoed, vooral voor jongere kinderen. Het is niet giftig en bevat geen schadelijke chemicaliën of kleurstoffen. Hierdoor hoeven ouders zich geen zorgen te maken over de veiligheid van het speelgoed wanneer kinderen het in hun mond stoppen. Plastic speelgoed kan daarentegen vaak weekmakers bevatten, zoals BPA, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Houten speelgoed biedt dus gemoedsrust voor ouders, omdat het veilig is en geen risico vormt voor de gezondheid van hun kinderen.

Creatieve ontwikkeling: 

Houten speelgoed stimuleert de creatieve ontwikkeling van kinderen. Het ontbreken van elektronische geluiden en knipperende lichten prikkelt de verbeelding van kinderen en moedigt hen aan om hun eigen spel en scenario’s te bedenken. Dit bevordert hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en sociale interactie. Houten blokken, bijvoorbeeld, kunnen een divers scala aan constructies mogelijk maken, waardoor kinderen de vrijheid hebben om hun eigen wereld te creëren. Door met houten speelgoed te spelen, ontwikkelen kinderen hun fantasie en kunnen ze hun eigen verhalen en avonturen bedenken.

Motorische vaardigheden: 

Houten speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie. Kinderen kunnen houten blokken stapelen, puzzels oplossen, knoppen vastmaken en andere manipulatieve activiteiten uitvoeren, waardoor ze hun motorische vaardigheden verbeteren. Het hanteren van houten speelgoed vereist vaak meer fysieke inspanning dan het indrukken van knoppen op plastic speelgoed, waardoor kinderen hun spieren en coördinatie beter kunnen ontwikkelen. Dit is met name belangrijk in de vroege kinderjaren, aangezien dit de periode is waarin kinderen hun fijne motoriek het meest ontwikkelen.

Milieuvriendelijk: 

Houten speelgoed is een milieuvriendelijke keuze. Het gebruik van natuurlijke materialen draagt bij aan het verminderen van plastic afval en de impact op het milieu. Plastic speelgoed is vaak gemaakt van niet-biologisch afbreekbaar materiaal en draagt zo bij aan de plasticvervuiling. Hout is daarentegen een hernieuwbare bron, en houten speelgoed kan worden gerecycled, hergebruikt of biologisch afgebroken. Door te kiezen voor houten speelgoed, dragen ouders bij aan de bescherming van het milieu en creëren ze een duurzamere toekomst voor de volgende generaties.

Tactiele ervaring: 

Houten speelgoed heeft een aangename tactiele ervaring. Het voelt warm en natuurlijk aan, wat kinderen aanspreekt en een sensorische ervaring biedt die plastic speelgoed vaak niet kan evenaren. Het oppervlak van houten speelgoed is meestal glad en prettig om aan te raken. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van de tastzin en het bevorderen van de zintuiglijke waarneming bij kinderen. Daarnaast heeft het gewicht en de textuur van houten speelgoed een rustgevend en kalmerend effect, waardoor kinderen zich comfortabel voelen tijdens het spelen.

Educatieve waarde: 

Houten speelgoed kan educatief zijn. Het biedt kansen voor het leren van vormen, kleuren, tellen, sorteren en nog veel meer. Houten puzzels met verschillende vormen en patronen kunnen de cognitieve ontwikkeling en probleemoplossende vaardigheden van kinderen stimuleren. Door te experimenteren met bouwsets, kunnen kinderen hun ruimtelijk inzicht en creatieve denkvaardigheden vergroten. Bovendien kunnen houten speelgoedinstrumenten kinderen helpen om hun muzikale vaardigheden en gevoel voor ritme te ontwikkelen. Kortom, houten speelgoed biedt talloze mogelijkheden om te leren en te groeien, waardoor het een waardevolle aanvulling is op het speelgoedarsenaal van kinderen.

Al met al biedt houten speelgoed een breed scala aan voordelen, variërend van duurzaamheid en veiligheid tot creatieve ontwikkeling, motorische vaardigheden, milieuvriendelijkheid, tactiele ervaring en educatieve waarde. Het is een geweldige keuze voor ouders die op zoek zijn naar speelgoed dat zowel plezierig als leerzaam is. Met houten speelgoed kunnen kinderen op een veilige en duurzame manier spelen, terwijl ze hun verbeelding, motoriek en cognitieve vaardigheden ontwikkelen.