Tips voor een kindvriendelijke woonkamer

kindvriendelijke woonkamer

Als kersverse ouder besef je jezelf eigenlijk pas hoeveel aanpassingen er nodig zijn om een ruimte kindvriendelijk te maken. Kinderen zijn speels en ontdekken de wereld op hun eigen manier. Er is dus zeker een mentale omschakeling nodig om je in het hoofd van je kind te wanen en ervoor te zorgen dat hij of zij ten alle tijde veilig is. Daarom in dit artikel een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw woonkamer veilig wordt voor je kind.

kindvriendelijke woonkamer

Hoe weet ik wat wel en niet kan voor een kindvriendelijke woonkamer?

De kans is groot dat je woonkamer al vol staat met al je meubilair. Kindvriendelijke meubels kopen zit er dus niet meer in. Maar je kunt er wel gemakkelijk achterkomen waar het in jouw woonkamer aan schort. Dit doe je simpelweg door op handen en knieen door de woonkamer te gaan (op hoogte van jouw kleintje dus) en te zien wat voor gevaarlijks je allemaal tegenkomt.

Lage tafels

Lage tafels kunnen van groot gevaar zijn voor je kind om meerdere redenen. Allereerst kunnen zij zich er gemakkelijk tegenaan stoten, als de tafel niet rond is. Dit kan erg gevaarlijk zijn, omdat blijvende schade bij kleine kinderen gemakkelijk ontstaat gezien hun botten nog zeer fragiel zijn. Daarnaast kunnen kinderen natuurlijk ook op tafeltjes of ander klein meubilair klimmen, met als risico dat deze omvalt. Je kunt de hoeken van de tafel zachter maken door hier pads tegenaan te plakken, of een dik kleed overheen te leggen. Je kunt voorkomen dat het lage meubilair omvalt door het te bevestigen aan de muur.

De kleine handjes van je kind kunnen natuurlijk ook gemakkelijk grijpen wat er op tafel ligt. Het is dus allereerst belangrijk dat je alle producten die schadelijk kunnen zijn voor je kind, zoals schoonmaakmiddelen, aanstekers of make-up, opbergt in een dichte kast waar je kind niet bij kan. Natuurlijk heb je dan nog het probleem van glazen, borden en bestek. Dit kan je verhelpen door BPA-vrij plastic kommen te kopen zoas de Mushie kommen set , die niet alleen zacht zijn maar ook niet kunnen breken, waardoor jouw kind zich er nooit mee zal kunnen verwonden.

Op de vloer

Kinderen stoppen van alles in hun mond en liggen graag op de vloer. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat de vloer zo schoon mogelijk is en er geen dingen voor het grijpen liggen. Hiermee bedoel ik niet alleen het speelgoed van de hond, maar ook kabels en kleine dingetjes die los slingeren, zoals een spijker. Als je er zeker van wil zijn dat jouw kind comfortabel kan liggen op de grond zonder zich te verwonden, overweeg dan de aanschaf van een babynest die ook heel gemakkelijk mee te nemen is op visite. Een vloerkleed is ook aan te raden, als zijn wollige vloerkleden wel lastig schoon te houden. Zeker als je kind een keer een ongelukje heeft.

Verder is het ook heel belangrijk om op te passen met vuur. Een kaars die wordt omgestoten kan niet alleen dramatische gevolgen hebben voor je kind, maar voor je hele huis. Kies daarom voor een kindvriendelijke lamp met naam die ook niet te heet wordt. Zo kan jouw kind veilig spelen.

kindvriendelijke woonkamer? Maak het makkelijk voor jezelf

Een kindvriendelijke woonkamer betekent niet alleen dat je jouw kind beschermt van allerlei gevaren, maar ook dat je het gemakkelijk voor jezelf maakt. Doe die stoffen bank de deur uit als het kan, of kies anders voor een wasbare hoes. Zorg dat je dingen gemakkelijk op kunt bergen in dichte kasten zodat het uit het zicht ligt. En gebruik ten alle tijde een deurstopper en traphekje om kleine ongelukjes te voorkomen. Door een paar kleine aanpassingen te doen creer je al snel een kindvriendelijke woonkamer.