U kent het vast wel. U zit samen met het gezin aan tafel en uw zoon of dochter wil de groente op haar of zijn bord niet opeten. Wat doet u dan? U kunt ervoor kiezen om het kind te straffen wanneer ze haar groente niet opeet. Hierbij kun je denken aan een halfuur minder op de iPad. Anderzijds kun je ervoor kiezen om het kind te belonen met een halfuur meer op de iPad, indien hij of zij haar groente wel op eet. En dit zijn enkel nog maar een paar opvoedstijlen. Eetgewoontes bij kinderen worden namelijk vaak al vanaf jongs af aan gevormd. De opvoeding bepaald dus de eetgewoontes. De juiste aanpak is dus van groots belang, maar wat is dan de juiste aanpak? in dit blog een aantal eetgewoonte tips voor kinderen
Verschillende opvoedstijlen
In de inleiding van deze blog zijn er zojuist twee verschillende soorten opvoedstijlen besproken namelijk de autoritaire aanpak. Deze aanpak wordt ernstig afgeraden. De autoritaire opvoedstijl kan er namelijk juist voor zorgen dat het kind zich afzet tegen u, wat kan resulteren in een te laag groente-en fruitconsumptie. De tweede die al besproken is is de gezaghebbende ouder. U oefent controle uit, maar zorgt er ook voor dat het kind zich hierbij prettig voelt (door de beloning). Deze opvoedstijl heeft bewezen om te resulteren in de ontwikkeling van gezonde eetgewoonten bij uw kinderen. Er zijn echter nog twee andere opvoedstijlen, namelijk de toegevende en verwaarlozende ouders.
Een verwaarlozende opvoedstijl spreekt voor zich en resulteert in slechte eetgewoonten voor kinderen, die zich tot de adolescentie van het kind nog door kunnen zetten. De toegevende opvoedstijl betekent ook wel “het kind eet wat hij of zij wilt en u vindt dit prima”. Dit is natuurlijk ook geen goede opvoedingsstijl, dit resulteert namelijk in een grotere consumptie van snoep. Kortom, ga voor de gezaghebbende opvoedingsstijl, dit resulteert namelijk vaak in gezonde eetgewoonten.
Eetgewoonte tips kinderen
Naast de opvoedingsstijl kan de inrichting van de eettafel ook bijdragen aan de eetgewoonten van uw kind. Wanneer u er namelijk voor zorgt dat uw kind plezier heeft tijdens het eten, dan kan dit resulteren dit in gezonde eetgewoonten. Nu denkt u vast, maar hoe bereik ik dit dan? Heel simpel, schaf gepersonaliseerde items aan. Denk hierbij aan een set met kinderbestek met naam. Kinderbestek is namelijk identiek aan bestek voor volwassenen, maar dan een maatje kleiner.
Bovendien kun je dit bestek ook nog eens laten graveren, met naam, zodat uw kind met zijn of haar eigen toegewezen bestek zich onderdeel voelt van de maaltijd. Wanneer uw kind dan vervolgens ziet wat u eet, dan voelt het kind zich meer geroepen om hetzelfde te doen. Ook kunt u ervoor kiezen om een bord met naam aan te schaffen. Door tijdens de maaltijd de naam te bedekken, is het kind meer geroepen om zijn of haar bord leeg te eten, zodat de naam zichtbaar wordt. Bovendien zijn deze ook vaak verkrijgbaar in allerlei soorten/maten en patronen.
Zo wordt het eten van groente-en fruit een plezier! Mocht u nu tot slot zelf geen kinderen hebben, dan kunt u toch nog bijdragen aan de eetgewoonten van kinderen (bijvoorbeeld uw neefjes/nichtjes). Dit kunt u doen door originele cadeaus met naam te geven. Bijvoorbeeld de zojuist genoemde items, maar ook een leuke drinkbeker met naam.