Eerste schooldag peuter

Luipaardprint rugzak met naam

Het gaat erg snel met die kleintjes! Als je kindje twee jaar wordt, is het officieel een peuter. Dit is een leeftijdsfase die duurt totdat ze vier jaar oud zijn, dan noemen we het een kleuter. In deze leeftijdsfase is je kindje vaak toe aan meer nieuwe dingen en ontwikkelt zich dan ook snel. De eerste schooldag peuter komt dan ook steeds dichterbij.

Kinderrugtas dinosaurus Pret You & Me

Toe aan meer uitdaging

Als jouw peuter toe is aan meer uitdaging, dan heb je dat als ouder vaak snel in de gaten. Je denkt al aan de eerste schooldag peuter, je bent al aan het rondkijken. Je kindje mag namelijk naar de peuterspeelzaal. Meestal zijn ze hier welkom vanaf twee jaar. Ze kunnen dan een paar ochtenden in de week spelen met andere kinderen van hun leeftijd. Het is per gemeente anders wanneer kinderen naar de peuterspeelzaal mogen. Een eigen rugzak is een goede keuze als je kindje naar de peuterspeelzaal gaat. Misschien een rugzak dino of een rugzak met naam? Laat je kindje zelf kiezen welke rugzak hij wil. Op deze manier bereid je je peuter ook voor op het naar school gaan en eigen spullen meenemen.

Contact met andere kinderen

Je kijkt uit naar de eerste schooldag peuter, je kindje gaat hier namelijk contact maken met andere kinderen en samen gaan ze veel activiteiten ondernemen. De ontwikkeling draait op volle toeren en ze hebben deze uitdaging dan ook echt nodig. De grove motoriek gaat snel vooruit, zoals rennen, lopen en fietsen. Maar ook de fijne motoriek ontwikkelt zich snel, denk aan interesse in knippen en plakken, tekenen, schilderen, etc. Op de peuterspeelzaal kunnen ze inspelen op deze behoeften. Ze leren samen spelen en delen. Voor de taalontwikkeling is het ook goed dat je kindje naar school gaat. Ze zingen samen liedjes, alles wordt bij naam genoemd en daar leren ze ook veel van. Als je kindje naar school gaat, is het leuk om een eigen rugzak te geven, zoals de teddy rugzak met naam of de rugzak regenboog. Hierin kan je kindje dan zijn eigen fruit en drinken meenemen om naar school te gaan.

Rugzak kat met naam

Moeilijke fase voor ouder en kind

De eerste keer dat je kindje naar school gaat, kan voor zowel de ouder als een kind lastig zijn. Je bent namelijk gewend om veel tijd samen door te brengen. Maar loslaten hoort er ook bij. Je kindje gaat de grote wereld ontdekken en dat kan hij prima alleen. Het is goed om even los te komen van elkaar, als ouder kun je profiteren van de tijd die je even voor jezelf hebt. Jouw peuter gaat het echt naar zijn zin hebben op school en nieuwe vriendjes maken. Ze leren veel en dat is precies wat ze in deze fase nodig hebben.